KAJ SKUPINSKE VADBE SO IN KAJ NISO

opica_marusa_032 (2)

Skupinske vadbe obstajajo od nekdaj. Se mi zdi, da so gospe in gospodične že v kameni dobi po eni nogi skakale po travnikih, tekale v krogih ali visele z dreves, karkoli je že bilo v danem trenutku popularno.

Da tudi kar takoj razčistimo, sem zagovornik skupinskih vadb. Sama takšne in drugačne skupine vodim, spodbujam in majčkeno mučim že več kot 10 let in počasi lahko rečem, da imam precej dobro predstavo, kaj so in kaj niso. Zato bi ti jih rada na novo predstavila kar po tem ključu:

 

Kaj so?

– So (večinoma) strokovno voden način, da razgibaš svoje telo, zbudiš mišice, ki so med sedečim delom zaspale in se dobro prepotiš.

– So razlog, da se zvečer boljše počutiš.

– So cenovno dostopne in široko ponujane.

– So dobra spodbuda za vse, ki se sami težko spravijo(mo) v pogon in nam podpora somučenikov pri tem pomaga. Na ta način tudi priložnost za kvalitetno preživet čas s prijatelji.

– Če so dobro sestavljene, ti lahko pomagajo povečati gibljivost, osnovno moč in vzdržljivost, predvsem pa v dnevu pokuriti nekaj dodatnih kalorij.

– Jama brez dna za ponudnike pripomočkov in licenčnih programov, ki nam skoraj na mesečni ravni ponujajo nove, spektakularne načine izvajanja istih reči. (Kvadratna napihljiva žoga? Resno?)

 

Kaj niso?

– Niso trening. Niso prilagojene tebi in tvojim potrebam ampak potrebam povprečja skupine.

– Niso progresivno sestavljene tako, da bo vsak udeleženec svoj vložen trud in čas ekonomično pretvoril v željen rezultat.

– Ne bodo ti »v najkrajšem času pomagale do sanjske postave«. Iz zgoraj navedenih razlogov. Pa če se uporablja TRX, kettlebelle, elastike, drsnike, vibrirajoče uteži ali katerokoli drugo novotarijo.

– Od njih ne dobiš sikspeka. (Se že skrivam pod mizo, ampak to sem morala napisat. Žal mi je!)

– Niso dober način za pridobivanje mišične mase in moči. Torej praktično odpade tudi, da bi z njimi povečale svojo tazadnjo.

 

S tem, ko se redno udeležuješ vadb lahko narediš torej veliko za svoje zdravje, dobro obratujoče krvožilje, razgibanost in celo shujšaš. Če tvoje telo dnevno porabi tistih, kajpavem, 400 kcal več na račun vadbe in teh 400 kcal ne nadoknadiš na pivičku po vadbi, bodo šli kilogrami seveda dol. Za ostale cilje, zlasti povečanje moči in mišične mase pa jim manjka glavni faktor – progresija. Seveda se boš iz meseca v mesec na vadbi bolj trudil, lepše izvajal vaje, naredil kakšno skleco več, dodal kako kilo k svojemu počepu. Ampak to ni niti približno dovolj za resnejše cilje.  Vadbe niso zasnovane tako, da bi se bližal maksimalnim bremenom, ki jih zmore tvoje telo premagati, ker to ne bi bilo niti varno, niti smiselno. Za povečanje zadnjice pa boš na primer nujno morala izvajati vaje z bremeni, ki so bistveno večja od tistih majcenih uteži v dvoranah. Na ta račun sicer ne boš mogla dokončati 40 ponovitev ali pa minutnih intervalov, ampak to niti ni potrebno! Če je torej tvoj cilj v naslednjem letu, da razširiš rame, povečaš zadnji odbijač ali postaneš resnično močan, vadbe ne bodo dovolj.

Tudi, če si želiš shujšati in izoblikovati postavo je po mojem mnenju nujno dodati drugačne treninge: z večjimi

bremeni, manjšimi ponovitvami in usmerjene v ohranjanje ali pridobivanje mišic. Še posebej, če se že od 1.1. pridno držiš svojih prehranskih ciljev je škoda, da bi skupaj z neželenimi oblogami odvrgel tudi mišice. Prvič, ker so ravno mišice tiste, ki dajo tvojemu telesu obliko in drugič, ker so tvoja glavna peč kalorij. Manj kot jih imaš, manj porabiš, bolj pazljivo je treba vase dozirati hrano. Logično ne? Da ne govorim o prednostih, ki jih ima lahko mišičastost (nova beseda!) na kvaliteto tvojega premikanja, sposobnost premagovanja bolezni, varnost organov in sklepov in odlaganja negativnih plati staranja. O tem obširneje drugič.

Nujno pa si moram olajšati dušo še s to šokantno informacijo, ki sem jo, kot se spodobi, hranila za konec. Precej vseeno je, ali se tvoji vadbi reče aerobika, pump, trx attack, torture plan, ali skupinsko švicanje. Ne nasedi vsaki novoti, ki se pojavi! Pod pogojem, da se boste posvetili vsem glavnim gibom lahko v rokah držiš roza ali zelene ali tresoče uteži. Od inštruktorja je odvisno, kako bo uporabil pripomočke, da ti bodo pomaga aktivirati mišice, ki jih dnevno najbolj zanemarjaš in ti z izbiro vaj in pristopov popestril tisto urico. Če se torej odločaš za vadbo izberi nekaj, kar ti bo izziv in k čemur se ti ne bo mučno vračati, ker je motivacija in dobro počutje pravzaprav največ, kar ti lahko ponudimo.

Prosim, ne razpakiraj zdaj superg, vseeno se z dvignjeno glavo odpravi na današnjo ponedeljkovo vadbo, tam razturaj in bodi ponosen nase, tudi jaz sem! Če pa pridno okupiraš dvorane že zelo dolgo in še vedno ne vidiš rezultatov, ki jih želiš, ti ta zapis morda ponudi razlago ali vsaj iztočnico za kak »aha!« moment.